7. januar 2013

Om Ørkenrotter

Info om ørkenrotter – almen viden og pasning af dem. Skrevet ud fra et erfaringsperspektiv og med afsæt i disse gode sider om ørkenrotter:

  • Gerbil.dk
  • critterplaypen.com
  • gerbils.co.uk/gerbils/mong.htm
  • agsgerbils.org
  • thegerbils.com
  • annalacour.dk

 

Kort info om den mongolske gerbil – den alm. ørkenrotte
Latinsk navn: Meriones unguiculatus
Orden: Rodentia
Slægt: Myomorpha
Familie: Cricetidae
Oprindelse: Mongoliet
Levetid: typisk omkring de 3 år.
Kønsmoden: omkring 8 uger
Kuldstørrelse: ofte 5-6 unger

 

Pasning og hold af ørkenrotter

Adfærd

Flokadfærd
Ørkenrotter lever i naturen i enten par eller små familie flokke. Som par er de monogame og lever livet ud sammen, og en familieflok vil opstå ved at enktelte unger bliver hjemme og dermed skaber en lille familie flok. Overfor udefra kommende ørkenrotter er de ofte meget territoriale. Denne territoriale adfærd er med til at gøre sammensætning af voksne ørkenrotter svær.
I par eller flok er ørkenrotter meget sociale og er utroligt glade for og afhænige af hinanden. Du vasker, nusser og soignerer hinanden. De kommer ofte med små “pigelyde”, som næsten kan lyde som små unger. Denne lyd er de voksnes “trivsels”lyd. Den er udtryk for at de har det rigtig gidt.
De trives ikke alene og man ser ofte ældre ørkenrotter, som mister sin partner, ofte går hen og dør kort efter. De er utroligt sociale og bør derfor altid have mindst en partner at bo med.
At de er flokdyr kan også ses på deres “advarselssystem” – de advarer hinanden ved at stampe i jorden. Denne stampen kommer dog også når de er i brunst.

Graveadfærd
Ørkenrotter er i naturen et ørkendyr. De graver lange gange under jorden og kan grave nogle utroligt indviklede tunnelsystemer. Denne adfærd er har de også selvom de er gjort tamme og man bør derfor altid sørge for, at de har mindst 15 cm bundstrø i buret, så de kan grave og få denne naturlige adfærd stimuleret. Mange ørkenrotter vil mistrives, hvis ikke de har dybt nok bundlag.
Man ser ofte ørkenrotter som næsten manisk graver i et hjørne eller op af en kant. Denne adfærd er stereotyp adfærd og stammer fra den naturlige adfærd den har for at grave. Mange ørkenrotter med for lidt bundstrø vil udvikle denne stereotype adfærd. Det ses dog også at ørkenrotter som ellers har et godt stimulerende miljø med masser af grave gravemuligheder udvikler denne adfærd alligevel, da det er med til at holde neglene slebet.
Der er også en teori om, at ørkenrotter som er vokset op i og holdes i bur med en hule med tilhørende gang op til “overfladen” ikke udvikler denne adfærd, mens ørkenrotter som ikke er vokset i dette skjul vil udvikle stereotyp adfærd.
Af samme grund vælger jeg at sørge for, at mine ørkenrotter altid kan avle i en hule gravet nede i bundstrøet, for at undgå denne adfærd. Jeg anbefaler derfor også at de har så meget bundstrø, at de kan grave denne gang og lave en hule “under jorden”, for at undgå den stereotype adfærd.
(jeg er dog bevidst om at mine egne to nye ørkenrotter ikke er opvokset i en hule “under jorden” og derfor er i høj risiko for at udvikle stereotyp grave adfærd – derfor har jeg valgt at lave dem en hule med gang op til overfladen i håb om de ikke udvikler adfærden).

 

Buret og pasning

Burets indretning
Der findes mange forskellige bure, som ørkenrotter kan holdes i. Jeg selv synes at akvarier, terrarier og “nagarium” (terrarier og akvarier som fra producentens side er optimeret til gnaverhold) er klart at foretrække. I disse typer bure kan man på en rigtig god måde se sine ørkenrotter og tilbyde dem utroligt gode muligheder for et tykt bundlag, så de kan få gravet nogle gode tunneler.
Buret holder jeg primært af at indrette af naturmateriale – primært træ. Ørkenrotter gnaver i nærmest ALT og derfor er plastik en rigtig dårlig idé, da deres maver er lidt sarte over for plastikstumper. Som bundstrø bruger jeg selv en blanding bøgeflis og Boxo Comfort, for at give dem et bundstrø som er nemt at grave i og som er støvfrit, da ørkenrotter er sarte over for meget støvende omgivelser. Da de er ørkendyr bruger de meget at sandbade for at holde deres pels ren og fin – derfor har jeg en stor skål med chinchilla sand stående.

Et tykt bundlag, grene, barkstykker, masser af gemmesteder, flere niveauer og et godt sandbad med et fint kvalitets sand er essentielt i et ørkenrottebur efter min mening, for at give dem så optimale muligheder som muligt – dette er med til, at de ikke udvikler stereotyp adfærd..
Når buret rengøres kan man fordel omrokere indretningen i buret, så de blive stimuleret af de nye omgivelser.

Pasning og håndtering
Ørkenrotter er et hurtigt lille dyr. De hopper rundt og har sjældent meget tid til at sidde stille. Men de kan godt blive både håndvandte og forholdsvist tamme. Når man får ørkenrotterne hjem kan man efter bare få dage begynde at stikke en hånd ned i buret til dem, som de langsomt vil begynde at hoppe op i – bare et kort sekund og så hoppe ned igen. Efter lidt tid vil man kunne begynde at løfte hånden op af buret med den i hånden. Man må aldrig holde den i halen, men man kan holde den imellem to hænder, der danner en lille hule.
Mange ørkenrotter sætter pris på at komme ud og løbe lidt rundt og opleve ting uden for buret. Nogle laver løbegårde eller har dem ude på sofaen. Andre har dem på badeværelset eller andet sikkert rum uden ledninger eller steder de kan komme til skade.
Man kan også lade dem løbe rundt i en “hamster bold” – en bold af hård plast, som man kan sætte dem ind i. Man skal sørge for at den er stor nok og at de ikke er der for længe! max 20 minutter, da de jo ikke har mad og vand deri! Nogle ørkenrotter bryder sig ikke om at være i bolden og så skal man ikke bruge den, men andre ørkenrotter elsker den og nyder friheden ved at rende rundt i den og opleve en masse. Ørkenrotter ser umiddelbart ret godt i sort/hvid og derfor får de en masse stimulering ud af at opleve nye omgivelser.

Foder og vand
Ørkenrotter skal have både mad og vand dagligt. Et godt grundfoder er vigtigt for at de trives og er sunde. Selv er jeg rigtig glad for Mr. J’s hamster og ørkenrottemix og Multi Fit Ørkenrottefoder. Dette bruger jeg selv som grundbase i deres foder og tilsætter så tørrede melorme og andre gode tilskuds kilder til en sund og varieret kost. De har dagligt vand som skiftes hver/hver anden/hver tredje dag. Vandflasken er det eneste plastik jeg har i buret, da en glasflaske er umuligt at få til at sidde i et akvarium.

Skriv et svar